Blog - Kerítések, és ami mögöttük van

A vas története

A vas története

A vas a leggyakoribb nehézfém a Földön, több ezer éve fontos szerepet játszik az emberiség történetében. Használatának széles körű elterjedésében jelentősen közrejátszott – és közrejátszik ma is –, hogy a vasérc, amiből a nyersvasat kinyerik, bolygónk minden vidékén megtalálható. 

Noha a legrégebbi régészeti leletek alapján már időszámításunk előtt körülbelül 4000 évvel ismert volt ez az anyag (ekkor még feltehetőleg a meteoritvasról volt szó), az őstörténeti vaskor „csak” időszámításunk előtt 1200 körül kezdődött.

Ebben a régészeti korszakban kezdett általánosan elterjedni a vasból készült eszközök, tárgyak használata, ami a technikai fejlődésünket illetően roppant nagy jelentőséggel bír. Ekkor már oxidos vasércek feldolgozásáról beszélünk.

Buckakemencéktől a nagyolvasztókig

A vaskorban úgynevezett buckakemencét használtak a fontos fém kinyerésére, ami gyakorlatilag vasolvasztó volt. Ebbe a domboldalba vájt gödörbe gyep-, más néven mocsárvasércet tettek. A buckakemencében eleinte a szél gondoskodott az égést biztosító levegőről. A későbbi olvasztókban már kézi hajtású fújtatókat alkalmaztak, idővel pedig a vízenergia vette át a hajtás szerepét.  Ez utóbbi már a középkorban, időszámításunk szerint 1200 környékén, a vízikerék feltalálása táján történt. Ez a technológia jelentősen megnövelte a fújtató teljesítményét, így középkori buckakemencék mérete is jócskán megnőtt, aminek következtében egyre több vasat használtak az emberek.

A 18. században történt a következő jelentős ugrás a termelésben, amikor a tüzeléshez áttértek a faszénről a kokszra. Megjelentek a nagyolvasztók, majd a következő évtizedekben, évszázadokban egyre hatékonyabbá vált a kohók kialakítása.

 

A vas jelentősége

A vas, mint nyersanyag roppant nagy szerepet játszik az emberiség fejlődésében, hiszen a hadászattól az iparosodásig lényegében minden területen nélkülözhetetlenné vált. Legfontosabb és legelterjedtebb ötvözete az acél, amely rendkívül képlékeny, jól alakítható, korróziómentes, kemény, mégis rugalmas alapanyag, amely nélkül bármilyen ipari tevékenység elképzelhetetlen lenne, de a hétköznapi életünkből sem hiányozhat.