Blog - Kerítések, és ami mögöttük van

Kovácsoltvas tolókapu

A kovácsoltvas rendkívüli előnyei

A hosszú és kétségkívül meggyőző listát kezdjük mindjárt azzal, hogy a kovácsoltvasból készült kerítések, korlátok, kapuk, ablakrácsok vagy előtetők kis gondozással több generáció számára is életre szóló védelmet és élményt nyújtanak.

Legyen modern vagy klasszikus stílusú, a mintát, a méretet és a színt is teljesen egyedi módon választhatjuk meg. Vagyis nem kell feltétlenül a komorabb, tekintélyt parancsoló feketében gondolkodnunk, mert antikolt zöld, arany, ezüst, bronz, türkiz vagy drapp színekkel is díszíthetjük a nekünk oly kedves házunk táját.

Ráadásul az ingatlan értékét is növeli, bár igaz, ami igaz, a kovácsoltvas kapu akkor mutat igazán jól, ha a kerítés is ebből az anyagból készül. Persze ilyenkor érdemes összehangolni a mintákat is, és ezeket a kert és a ház stílusához harmonikusan hozzáigazítani.

A lépcsőházaknak vagy teraszoknak igazi ékkövei lehetnek a kovácsoltvas korlátok, melyeknek semmilyen időjárási hatások nem ártanak. Az alkalmazott minta kültéren és beltéren egyaránt visszaköszönhet otthonunkban, ami egységes hangulatot, tudatosságot és rusztikus eleganciát sugároz.

Ezerarcú természet és romantika

Egy szépen burjánzó kert meghitt, édeni és játékos búvóhelye nem is készülhetne másból, mint kovácsoltvasból, amelyre nagyfejű rózsák vagy szőlőlevelek futnak fel. Ki ne töltene szívesen egy romantikus délutánt vagy estét a lugas kerti padján egy pohár borral vagy pezsgővel, a fénylő csillagokat kémlelve az égen?

Ezt az idilli vagy történelmi hangulatot a belső térbe is könnyedén becsempészhetjük kovácsoltvas gyertya-, fűszer-, esernyő- vagy szalvétatartókkal, borállvánnyal, tükörkerettel és természetesen lámpákkal is.

Ennek az anyagnak másik kivételes tulajdonsága, hogy ugyan bivalyerős, de kecses megjelenésű, egyszerűen tisztán tartható és festhető. A kovácsoltvasból készült ajtó vagy ablakrács azon túl, hogy igényes és esztétikus látványt nyújt, komoly védelmet és visszatartó erőt is jelent a betörésekkel szemben. A kovácsoltvas elkészítése komoly szakértelmet igényel, de könnyen elérhető, és ami külön izgalmas benne, hogy mi magunk is aktív résztvevői lehetünk a tervezésnek.