Blog - Kerítések, és ami mögöttük van

Függőleges vs. vízszintes kerítés

Függőleges vs. vízszintes kerítés

A kerítés szerepe, hogy védje a magántulajdont, a privát szféránkat, és kijelölje a társadalmi, illetve a magánélet határait.

 

 

Emellett olyan meghatározó stíluselem, amely körbekeríti a családi fészket, ezáltal megszabja az otthonunk arculatát.

Kerítésépítés: elvárások sűrűjében

A kerítésépítés hosszú távra szól, ezért az egyéni ízlést érintő kérdéseken túl, érdemes racionális érvek mentén is átgondolnunk, hogy melyik típus lenne a legmegfelelőbb számunkra. Általános érvényű követelmények, hogy a kerítés legyen stabil, különítse el határozottan a magánterületünket, legyen időtálló és esztétikus.

A specifikumok meghatározásával tovább szűkíthetjük a kört. Ma már rengeteg opció közül választhatunk mind a kerítés anyagának típusát, mind a kerítés stílusát tekintve, amelyek a leglényegesebb kiindulási szempontok. Az anyagválasztás meghatározza a tartósságot, és a később várható karbantartás sűrűségét is, ezért gondoljuk át jól a döntést.

Egy fakerítés például szemet gyönyörködtető lehet, ám a tartósságot tekintve nem veheti fel a versenyt a fém- vagy kovácsoltvas kerítésekkel, ezek ugyanis akár karbantartás nélkül is, generációkon át változatlan esztétikai élményt nyújtanak. Az alapos és minőségi anyaggal történő felületkezelés ugyanakkor nagyszerű védőpajzsot jelent a kerítések számára az időjárás viszontagságaival szemben, és a fakerítések időtállóságát is évekkel növelheti.

Függőleges vagy vízszintes legyen a kerítés?

Úgy tűnik, mindenkinek határozott véleménye van arról, hogy függőleges vagy vízszintes kerítést szeretne, elsősorban egyéni preferencia alapján, de kevesen ismerik a két típus előnyeit és hátrányait.

A kerítéselemek függőleges elrendezése számít hagyományos megoldásnak. Legfőbb előnye, hogy könnyen az elképzeléseinkre szabható, és végtelen módon variálható. Akár változatos stíluselemek beépítésével, akár az anyagok és formák játékával egyszerűen alakítható egyedivé. Az eredmény az anyagválasztástól függetlenül lehet rendkívül esztétikus, mind egy patinás, különleges ornamentikával díszített kovácsoltvas, mind egy formabontó vagy klasszikus fakerítés esetében.

A vízszintes kerítések a minimalista és a mediterrán házépítés térhódításával egy időben terjedtek el. Modern összhatást keltenek, és a hasonló stílusban épült otthonoknak állnak igazán jól. A vízszintes kerítésépítés azonban nemcsak a modern stílus kedvelőinek lehet ideális választás, hanem azok számára is, akik a gazdaságosabb megoldásokat keresik. A vízszintes felhelyezés szűkebb variálhatóságot biztosít (az elemek szélességének változtatásával, esetleg színekkel lehet játszani), de anyagi- és időráfordítás terén is előnyösebb lehet.

Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a vízszintes modell esetén nagyobb távolság tartható az elemek között, a centiméterek pedig hamar összeadódnak. Ebből következik, hogy költséghatékonyabb is a függőleges elrendezésnél. Esztétikai szempontból viszont vigyáznunk kell, mert az egymástól túlságosan távol eső elemek karámhatást kelthetnek.

A kerítéselemek szoros vagy hézagosabb elrendezése végső soron attól függ, mennyire óvjuk a privát szféránkat, és mint megannyi kérdésben, az a fontos, hogy a számunkra legmegfelelőbb döntést hozzuk meg.