Blog - Kerítések, és ami mögöttük van

Milyen anyagokkal kombinálható a kovácsoltvas kapu, kerítés?

Milyen anyagokkal kombinálható a kovácsoltvas kapu, kerítés?

Legyen hagyományos stílusú vagy modernebb tervezésű, cikornyásan ékes vagy abszolút minimalista, a kovácsoltvas kapu és kerítés által képviselt klasszikus értékek minden trendben megmutatkoznak, mivel az igényesség a kovácsoltvas inherens tulajdonsága.

Amikor ránézünk egy kovácsoltvasból készült kerítésre, rácsra, kapura, azonnal felismerjük az anyagban rejlő szépséget, kalapot emelünk a megmunkálásra fordított munka előtt, és elégedetten konstatáljuk, hogy az ingatlan éke hosszú évtizedeken át gyönyörködteti majd a szemünket, miközben maradéktalanul ellátja a funkcióját. És mivel ez a csodás fém már önmagában is hangsúlyos, érdemes alaposan megfontolni és megtervezni az egyéb anyagokkal való kombinálását. Kő, fa, beton, üveg – tulajdonképpen bármi jöhet, csak illeszkedjen a ház stílusához, és ne akarja elnyomni, leuralni a kovácsoltvas szerkezetet.

Modern kerítés

Kulcs: megfelelő arányok

Legyen szó nyíló- vagy tolókapuról, illetve úszókapuról, az semmiképp sem állhat önmagában, hiszen mindenképp a kerítés szerves részét képezi, annak kvázi központi része, miközben persze elválaszthatatlan egységet alkotnak. A klasszikus értékek kedvelői leggyakrabban a kőoszlop–kovácsoltvas kapu, kőlábazat–kovácsoltvas kerítés kombinációja mellett teszik le a voksukat, a mai kor merészebb szellemében élők viszont nyitottabbak a kísérletezésre. Ennek megfelelően a beton és a vas minimalista, már-már puritánnak tűnő párosában is meglátják az esztétikumot.

Több helyen találkozhatunk azzal a megoldással is, amikor a kovácsoltvas mindössze a kapu, kerítés vázát adja meg, és deszkázat vagy drótüveg tölti ki a fennmaradó helyet, akár egészben, akár csak részben, ahogy az sem ritka, hogy egy fakerítés kap kovácsoltvasból készült díszítő elemeket.

Akárhogy is, a kovácsoltvas mint alapanyag páratlan szabadságot biztosít a tervezésben. A különféle mintákkal és motívumokkal, a szimmetriával és a kombinálható anyagokkal való játék a legegyedibb megoldásokhoz vezet, legyen szó bármilyen stílusirányzatról vagy trendről a minőségi kovácsoltvas kapuk terén.