Blog - Kerítések, és ami mögöttük van

Kerítéstrendek régen és ma

Kerítéstrendek régen és ma

Aki kicsit is érdeklődik a trendek iránt, tudja, hogy nincsen új a nap alatt. Miközben az új technológiák innovatívabbnál innovatívabb megoldásokat szülnek, a korábbi irányzatok is állandó körforgásban vannak, és ez a két vonal folyamatosan hat egymásra.

trendi, modern kerítés

Persze az építészetben a stílusfejlődési tendenciák alakulása és változása messze nem olyan gyors ütemű, mint például a ruhaiparban (utóbbi esetében csak kapkodjuk a fejünket, hogy éppen mi az aktuális divat), de azért a lakóházak terén is megfigyelhetők bizonyos irányvonalak. Ez így rendben is van, de mégis hogy kapcsolódik a kerítésekhez? Leginkább úgy, hogy a kerítés az épület, ház szerves része, így megjelenésében is igazodik hozzá. Persze a finom stíluskeveredések ízléses eredményt produkálhatnak, de gondoljunk csak bele, milyen nevetségesen hathat egy teljesen letisztult, minimalista, éles geometriai formákat felvonultató csupaüveg lakóépület előtt egy angol vidéki stílusú, kopottas fakerítés!

Egykor és most

A fentiekből adódik, hogy a kerítéstrendek alakulása elég megfoghatatlan dolog, ezért aztán nem is tehetünk olyan kijelentéseket, hogy bár egykor népszerű volt ez vagy az a kerítéstípus, mára viszont teljesen kikopott a használatból. Bizonyára szerencsésebb, ha a felhasznált anyagok és gyártási technológiák oldaláról vizsgáljuk a kérdést. Míg régen a fakerítés valóban fából készült, napjainkban kedvünkre válogathatunk a fahatású, ám fémből készült termékek között. Ugyanígy, míg korábban a fémkerítések vasból készültek, ma már az alumínium és az acél is elterjedt alapanyagnak számít.

modern bordó kerítés

Örök klasszikusnak számít viszont a kovácsoltvas kerítés. Anyaga szinte bármilyen stílusú házhoz, épülethez passzol, megmunkálásában pedig páratlan változatosság rejlik. Egy szemet gyönyörködtető kovácsoltvas kapu és kerítés – legyen szó míves kidolgozottságú vagy letisztultabb tervezésű darabról – igazi éke a háznak, amellett persze, hogy tökéletesen ellátja a feladatát, vagyis kijelöli a magántulajdon határait, és véd az illetéktelen behatolók ellen.